Minden benne van és minden mentes, mi az? Avagy Sisi fagyizik és köszöni, jól van!

Szép lassan elsétálni, a pultban kirakott fagyi-költeményekben gyönyörködni, majd kiválasztani, elnyalogatni az olvadozó édességet, vagy merengve kevergetni a kávén a tejhabból rajzolt szívecskét – mindezt szeretteink társaságában vagy magunkra figyelve. Ezek olyan tevékenységek és olyan érzések, amit sokan jól ismerünk, még többen átéltük már és a legtöbben újra és újra szeretnének benne lenni. A világ legboldogabb országaként ismert dánoknál külön neve van ennek: ez a hygge. Ezt a kifejezést fordították már a meghittség művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is. az édesség, a sütemények és egyéb nyalánkságok tehát mind hyggeligek. De a hyggel ennivaló nemcsak testsúlyunk gyarapítására szolgál. Ezek kifejezetten lassú ételek. Az ételek művészete az elkészítésen is múlik. Minél hosszabb ideig tart elkészíteni egy ételt, az annál meghittebb, értékesebb annak elfogyasztása is. A Sissi fagyizó és cukrászda vezetői, munkatársai számára fontos az ételekkel eltöltött idő és hogy az örömben, valami értékes elkészítésében vegyenek részt, ne csak „gyártsák”a fagylaltot.

Az egészségtudatos módon, az összetevők minőségére kiemelten ügyelve készülő fagylaltokban benne van a korszerű konyhatechnika, az orvostudomány és gasztronómia legmodernebb eredményei, a 21. századi kényelem és magunkra való odafigyelés. De benne van az édesség, a tejszínesség, a torták grandiózussága, sokszínűsége és ízharmóniája is. A Sissi fagyizó cukrászai ismerik a tej, cukor, tojás és lisztmentes fagylaltkészítés titkát, a tölcsérek roppanása is hiteles és igaz, csak hogy éppen a gluténmentes diétára kényszerülők is megtalálják a fogukra valót.

 

Sissiről tudni lehet, hogy mai szóval egészségtudatosan élt, figyelt arra, milyen minőségűek az ételei, milyen hatással vannak rá. Szépségét, legendásan karcsúalakját tudatosan gondozta, néha talán túl szigorú is volt magához. Gyermekeit viszont nagyon szerette. Talán nem járunk messze az igazságtól, mikor belegondolunk, milyen nehéz volt elviselnie a sokszor erőltetett és mesterkélt, nem szívvel-lélekkel készült ételeket-italokat.

Régi történetekben, városi legendákban olvasni arról, hogy „Magyar gyermekének”, az április végén született Mária Valériának, aki az orvosok által szigorú diétára kényszerült, egyszer egy „speciális desszertet” készítettek. Egykori szadai szoptató- dajkája, Legéndi Julianna sütött inkább egy finom házi süteményt, igazi friss tehéntejből, vajból, hogy a lányka szeretettel, rá való odafigyeléssel készült finomságot kapjon. Ennek évfordulója most, ezért eljátszottunk a gondolattal, mit találna Sissi és Mária Valéria a Kastélytól egy fagyinyalogatásnyi időre lévő Sissi fagyizóban, a Fő téren vagy a Dózsa György úton?

Megtalálna mindent, amivel csak fokozni lehet az ízélményt, ami a prémium minőségű összetevőket illeti: tejszín, tej, vaj, gyümölcsök, ínycsiklandó finomságok, torták, sütemények, Rákóczi túrós, Zacher, Fekete-erdő tortaszeletet időző kellemesen hűs gombócok. És megtalál mindent, amitől mentes lehet egy mai korszerű finomság, hogy a magára, egészségére ügyelő, orvosi tanácsra diétát tartó, de a fagyiról, édességről  lemondani nem akaró kedves vendégek is megtalálhatják a nekik valót: cukor, tojás, liszt, tejmentes fagylaltok, sütemények, paleo vagy vegán étrendbe illeszthető alkotások,, minden nap sok fajta, más-más ízben.

 

Mi itt Gödöllőn, a Sissi fagyizó és cukrászda csapatában, mind azért dolgozunk, hogy rendkívül körültekintően válogassuk meg a természetes alapanyagokat és egyben az

ételallergiával küzdőknek is kedveskedjünk a lehető legszélesebb és változatosabb formában. Fontosnak tartjuk, hogy Neked csak a finomsággal és az ízek élvezetével kelljen foglalkoznod.

És még egyszer a lassúságról és az odafigyeléssel készítésről: a Sissi fagyizónál sokszor kígyózik a sor. De a sorban állás itt nem feszültség: az emberek beszélgetnek, újra és újra átgondolják, mit válasszanak – hisz több százféle variáció lehetséges. Mosolyogva nézik a kiszolgáló fiú boszorkányos ügyességgel feldobott és a tölcsérrel elkapott fagyi gombócát, vagy a kis poharakba, tölcsérekbe helyezett fagyi-költeményeket. Találkozó hely már a Sissi fagyizó.

Száll a frissen főtt kávé illata, vanília és málna keveredik ehhez.. nehéz fokozni a „hygge” – „meghitt”- boldogságos hangulatot. TE mikor jössz?

Sissi fagyizó és cukrászda, Gödöllő, Átrium üzletház a főtéren és Dózsa György út 2.